fbpx

Vieraskynä: Lapland O Week – Pohjoisen taikaa

Arttu Syrjäläinen suunnistuksen Lapland O Week -tapahtuman 5. etapin lähtöpaikalla

Kaikki alkoi kesällä 2020, kun Liikup ja Routamap järjestivät ensimmäisen Lapland O Week -suunnistustapahtuman pyytämättä ja yllättäen Ylläksen upeissa maastoissa! Kun urheilutapahtumia sai koronan alkumyllerryksen jälkeen alkaa vihdoin järjestämään, vastasi LOW tähän huutoon ja suunnistajien patoutuneeseen intoon päästä nauttimaan Suomen kesästä suunnistuksen merkeissä. Kaulavaaran, sekä Tunturihännän rinteillä rasteja etsimässä oli kaikki Suomen kärkipään suunnistajat ja tapahtumasta tuli klassikko kamaa kerta heitolla! Ylläksellä järjestettyjä rastiviikkoja (2020,2021) onkin seurannut myöhemmin Lapland O Week Saariselällä (2022,2023), sekä nyt viimeisimpänä Levillä järjestetty rastiviikko (2024). Olen itse ollut mukana nyt kolme kertaa- kerran kullakin paikkakunnalla.

Lapland O Week on näyteikkuna Lapin satumaisiin suunnistusmaastoihin! LOW edustaa itselleni juurikin niitä uusia seikkailuja ja suunnistamisen iloa, minkä vuoksi harrastan tätä lajia.

Itselleni suunnistusharrastuksen parhaita puolia itsensä haastamisen lisäksi on loputtomat seikkailut ja uusien paikkojen tutkiminen. Lapland O Week on mahdollistanut suunnistamisen Suomen Lapissa postikorttimaisissa maisemissa tavalla, joka ei ennen ollut mahdollista. Yöttömän yön, avotunturien ja porojen lisäksi tarjolla on suunnistuksellisessa mielessä jotain harvinaista herkkua. Pohjoisessa on mahdollista päästä suunnistamaan ikimetsässä upeilla tunturin rinteillä, joiden suunnistukselliset haasteet muistuttavat väistämättä esimerkiksi Sveitsin MM-kisoja viime kesältä, tai tulevia Unkarin EM-kisoja, jossa on yhtä lailla luvassa hurjia korkeuseroja notkojen rikastuttamilla rinteillä. Kansainvälisiä haasteita voi todellakin löytää myös kotimaasta. Tänä vuona Levin radoilla kohtasin lukuisia tilanteita, joissa kartalla ei ollut kun korkeuskäyriä, sekä satunnaisia muurahaispesiä. Kun helposti seurattavia pistemäisiä kohteita on maastossa vähän, on suunnistajan tekemisen perustuttava aivan perusasioihin kuten kompassin käyttöön, matkan arvioimiseen, sekä korkeuskäyrien hahmottamiseen. Nämä perustaidot ovat lopulta suunnistuksen kulmakivet riippumatta siitä, missä päin maailmaa suunnistat!

Lapin kesä on valitettavasti tarpeettoman lyhyt ja kansainvälinen kilpailukalenteri tekee sen, että pohjoiseen meinaa ennättää turhan harvoin. Täten tilaisuuden tullen ei kannata empiä hetkeäkään, vaan rohkaisenkin kaikkia suunnistajia ja etenkin nuoria urheilijan alkuja suuntaamaan Lappiin ja nauttimaan ainutlaatuisista suunnistusmaastoista ja -haasteista!

-Arttu Syrjäläinen, nuorten maajoukkueen päävalmentaja